De nieuwe geboorteverlof wet en urenregistratie

de nieuwe geboorteverlof wet en urenregistratie aenova timenterprise

De geboorteverlof wet wordt per 1 juli 2020 aangepast. Hier is de mooie term “WIEG” bij verzonnen. Dit staat voor “wet invoering extra geboorteverlof”. Een nieuwe regeling betekent een andere manier van uren berekenen. Let er dus goed op dat jouw TimEnterprise urenregistratie software hier rekening mee houdt!

De nieuwe geboorteverlof wet

Voorheen bestond het geboorteverlof, ook wel kraamverlof, partnerverlof en vaderschapsverlof genoemd, uit eenmaal het aantal werkuren per week. Was je dus full time in dienst, kreeg je 5 dagen verlof als partner zijnde.

Vanaf juli 2020 kunnen partners maximaal vijf weken aanvullend verlof opnemen. Je hebt hier recht op wanneer je kind op of ná 1 juli 2020 is geboren en je moet dit opnemen binnen zes maanden. Tijdens het aanvullend verlof krijg je maximaal 70% van je salaris uitgekeerd.

Het extra verlof dient wel vier weken van te voren opgenomen worden. Dus wees er op tijd bij.

Je kunt via de rijksoverheid aanvullend geboorteverlof aanvragen.

geboorteverlof-extra-verlof-vaderschapsverlof-1-juli-2020-timenterprise-aenova

Geboorteverlof en mijn urenregistratie systeem

Dit heeft natuurlijk ook invloed op het berekenen van het verlof van de werknemers in jouw organisatie. Let er dus goed op dat het urenregistratie systeem dat je gebruikt hier rekening mee houdt. Wij raden aan om dit meteen door te voeren in TimEnterprise zodat dit goed gaat bij de eerstvolgende keer dat je het mooie nieuws van een collega krijgt.

In TimEnterprise is dit gemakkelijk in te voeren via de CAO module. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan gerust contact met ons op. Onze support afdeling staat voor je klaar!

Wij delen ook handige updates via onze LinkedIn pagina. Je kunt ons volgen zodat het nieuws altijd naar je toe komt. Ook versturen wij elke twee maanden een nieuwsbrief met nieuws over Aenova en de producten die wij creëren.